De Koninklijke Belgische Redersvereniging werd opgericht in 1909. Bijna alle reders die schepen onder de Belgische vlag exploiteren, zijn lid van de KBRV.
De KBRV heeft baanbrekende prestaties geleverd op verschillende terreinen:
Terug onder de Belgische vlag
De succesvolle campagne van de KBRV om België te overtuigen van de goedkeuring van het EU-maritiem beleid was een opmerkelijke prestatie. Deze beslissing maakte het voor reders mogelijk om terug te keren onder de Belgische vlag. Als gevolg daarvan heeft de scheepvaartindustrie, met name de koopvaardij, oceaan-sleepvaartdiensten en hydraulische engineering, ongekende groei doorgemaakt.
KBRV fungeert als een toegewijde contactpersoon voor de maritieme sector
Niet alleen voor leden, maar ook voor politici, openbare diensten en andere betrokken partijen die advies zoeken over alle scheepvaartgerelateerde kwesties of willen begrijpen hoe de scheepvaart de wereldhandel nog beter kan ondersteunen.
Missie: De KBRV behartigt proactief de gemeenschappelijke belangen van alle reders en scheepsmanagers die in België zijn gevestigd en betrokken zijn bij internationaal zeevervoer. De vereniging speelt een dynamische rol bij het bevorderen van de sector als aantrekkelijke werkgever en biedt haar leden operationele ondersteuning en verduidelijking met betrekking tot fiscale, sociale, milieu- en maritieme wetgeving. Hiervoor werkt de KBRV nauw samen met alle relevante nationale en internationale partijen.
Visie: Als kenniscentrum voor de Belgische maritieme sector is de KBRV vastbesloten een pioniersrol te vervullen in de duurzame uitbreiding en langetermijngroei van de sector van internationaal zeevervoer. In haar rol als vooruitstrevende opinievormer wil de KBRV dienen als de ideale gesprekspartner voor alle betrokken partijen.
KBRV speelt echter niet alleen in ons land een actieve rol. Ze doet dat ook op Europees vlak, onder de koepel van European Community Shipowners’ Associations (ECSA). En op wereldvlak, binnen International Chamber of Shipping (ICS). België is bovendien al vele jaren lid van de raad van Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Op die manier is ons land rechtstreeks betrokken bij het aanpassen en ontwerpen van de conventies over zeevervoer.