Koopvaardij blijft een deel van de oplossing voor het redden van bootvluchtelingen

De laatste jaren hebben koopvaardijschepen duizenden bootvluchtelingen in de Middellandse Zee gered. De scheepvaartsector stelt de humanitaire verplichting om mensen en schepen in nood te helpen dan ook niet in vraag. Maar we merken wel dat mensensmokkelaars misbruik maken van het internationale zeerecht en daarbij duizenden mensenlevens op het spel zetten. De humanitaire crisis in de Middellandse Zee is dus niet alleen een probleem van de scheepvaartindustrie maar van de hele internationale gemeenschap.

De huidige Europese opvangmaatregelen zijn niet voldoende. Europa moet vluchtelingen ontmoedigen om de oversteek te wagen. En ze moet de georganiseerde misdaadbendes die achter deze praktijken zitten opsporen en aanpakken. Koopvaardijschepen die vluchtelingen aan boord nemen moeten deze mensen in elke Europese haven kunnen overdragen. Precies zoals het bepaald is door het Internationaal Verdrag voor de Beveiliging van Mensenlevens op Zee (SOLAS). Het is voor de koopvaardij erg belangrijk dat de Mediterrane kuststaten deze maatregelen garanderen.

Als antwoord op deze enorme vluchtelingenstroom heeft de scheepvaartindustrie richtlijnen gepubliceerd die de veiligheid en beveiliging van de zeevarenden en de geredde personen moet verzekeren bij dergelijke grote reddingsoperaties. Deze richtlijn tracht reders te helpen om specifieke problemen te identificeren en aan te pakken als hun schepen opgeroepen worden.