Copyright Belgische Marine

Beveiliging

Blijf alert voor piraterij

Kapingen of overvallen zijn de grootste nachtmerries voor elke reder. Vooral omdat een kaping de veiligheid van de bemanning in gevaar brengt. Zeevarenden lopen daarbij het risico om maandenlang gegijzeld te worden in erbarmelijke omstandigheden. De scheepvaartindustrie spaart kosten nog moeite om kapingen te voorkomen. Onder meer door het aanbrengen van beschermingsmaatregelen op schepen (alarmsystemen, camera’s, prikkeldraad, private bewaking), en door het trainen van de bemanning.

Read more

Cyberveiligheid, een voortdurende poging om de dreiging voor te zijn

Cyber risicomanagement is één van de grootste uitdagingen van de scheepvaartindustrie aangezien informatie- (IT) en operationele (OT) technologiesystemen aan boord van schepen gebruikt worden voor een veelvoud van doeleinden, zoals de besturing van motoren en bijbehorende systemen, ladingbeheer, elektronische zeekaarten, navigatieapparatuur, administratie, enz. Niet enkel verzekert dit de veiligheid en beveiliging van schepen, het beschermt ook het mariene milieu.

Read more

Koopvaardij blijft een deel van de oplossing voor het redden van bootvluchtelingen

De laatste jaren hebben koopvaardijschepen duizenden bootvluchtelingen in de Middellandse Zee gered. De scheepvaartsector stelt de humanitaire verplichting om mensen en schepen in nood te helpen dan ook niet in vraag. Maar we merken wel dat mensensmokkelaars misbruik maken van het internationale zeerecht en daarbij duizenden mensenlevens op het spel zetten. De humanitaire crisis in de Middellandse Zee is dus niet alleen een probleem van de scheepvaartindustrie maar van de hele internationale gemeenschap.

Read more