De opleiding

Om aan boord van koopvaardijschepen te werken, moet je een maritieme opleiding afronden die voldoet aan de STCW-normen (Standards for Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) van de International Maritime Organisation (IMO).

De Hogere Zeevaartschool is de enige hogeschool in België die de academische opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde aanbiedt.

In de afdeling Nautische Wetenschappen worden dekofficieren opgeleid. Dekofficieren zorgen voor de besturing van het schip, bepalen de reisroute, zorgen voor de maritieme communicatie en beheren de lading. Deze opleiding leidt tot een carrière op zee waarin je kan opklimmen tot de graad van kapitein.

In de afdeling Scheepswerktuigkunde worden officieren-werktuigkundigen opgeleid.
De scheepswerktuigkundige is verantwoordelijk voor het preventief onderhoud en herstelling van alle thermische, elektrische, pneumatische en hydraulische installaties aan boord van een schip, en voor de veiligheidsuitrusting. Deze opleiding leidt tot een carrière op zee waarin je kan opklimmen tot de graad van officier-hoofdwerktuigkundige.

In de opleiding Nautische Wetenschappen bereik je het STCW Operational Level (STCW II/1) op het einde van de 3-jarige bacheloropleiding, terwijl het STCW Management Level (STCW II/2) als module deel uitmaakt van de masteropleiding (4de jaar).

In de Scheepswerktuigkunde bereik je het STCW Operational level (STCW III/1) op het einde van de 3-jarige bacheloropleiding, en het Management level (STCW III/2) na het succesvol voltooien van de STCW onderdelen van de masteropleiding.

Het operationeel niveau reikt tot de functie van 1ste officier of 2de officier werktuigkundige, met het management niveau kan je opklimmen tot kapitein of hoofdwerktuigkundige.

Naast de regulaire opleidingen is het ook mogelijk om op de Hogere Zeevaartschool een STCW Nautische Opleiding te volgen: een modulair gestructureerde opleiding gericht op maritieme firma’s. De opleiding bestaat zowel voor het operationeel niveau als het management niveau. Beide STCW Nautische Opleidingen zijn ook door de FOD Mobiliteit erkend. Een cursist die voor één van deze opleidingen slaagt, behaalt de nodige certificaten om een volledige carrière op zee aan te vatten.

Meer info over de reguliere en modulaire opleidingen aan de HZS vind je op hun website. De HZS organiseert twee keer per academiejaar infodagen (medio maart en medio mei).

De maritieme scholen en de maritieme werkgevers hebben hun krachten gebundeld in areyouwaterproof.be. Op de website ontdek je de diverse richtingen die je uit kunt, de functies die je op het water kunt uitoefenen en de opleiding die bij jou past!