Economisch belang

Economisch belang
  • Zonder scheepvaart geen wereldhandel

    Scheepvaart speelt een cruciale rol in onze geglobaliseerde markteconomie. Want maar liefst 90% van de wereldhandel verloopt via de zee. Zonder scheepvaart geen wereldhandel dus. Want zonder scheepvaart kun je geen kleding, voedsel, olie, auto’s, elektronica, enzovoort op grote schaal en duizenden kilometers ver transporteren. De scheepvaartroutes zijn de slagaders van onze wereldeconomie. Ze voorzien het systeem van zuurstof en bloed.

    Zonder scheepvaart zou de ene helft van de wereld verhongeren (want geen import van voedsel) en de andere helft bevriezen (want geen aanvoer van brandstoffen). Transport van goederen over zee is goedkoop. Goedkoper dan om het even welk ander transportmiddel. Dat ligt aan de grootte van de schepen en de hoge efficiëntie van zeevervoer. Dankzij de scheepvaart is het aandeel van de vervoerskost in de totale productprijs verwaarloosbaar klein. Met de gekende voordelen voor alle consumenten wereldwijd.

    Zeeschepen concurreren op wereldschaal

    De klant vraagt en de reder vervoert – naar elke haven en overal in de wereld. Wat doet een klant nu kiezen voor een welbepaalde reder? Betrouwbaarheid, snelheid en innovatie spelen zeker een rol. Maar het is vooral de prijs die het verschil maakt. Met als gevolg dat reders dag in dag uit concurreren met collega’s uit alle hoeken van de wereld.

    Belgische reders ondervinden echter dat ze niet altijd met gelijke wapens op de internationale markt strijden. Want sommige niet-Europese rederijen hanteren lagere technische of veiligheidsnormen. Terwijl anderen minder loon betalen aan hun zeevarend personeel. Bovendien dragen rederijen in veel landen minder belastingen en sociale zekerheidsbijdragen af. De vlag waaronder een schip vaart, bepaalt de regelgeving aan boord. Reders kunnen daarbij kiezen onder welke vlag ze varen. Ze kunnen ook makkelijk omvlaggen naar een andere vlaggenstaat. Het gevolg? Reders gaan op zoek gaan naar een vlaggenstaat die hen de beste dienstverlening en het beste kwaliteitsimago aanbiedt tegen de laagst mogelijke kost. Wanneer hun huidige vlag niet meer voldoet, vlaggen ze hun schepen om naar landen met betere toekomstkansen.

    Strijden met gelijke wapens

    Europese rederijen hebben zowat 40% van de wereldvloot in handen. Slechts een fractie daarvan vaart echter onder Europese vlag. Om de Europese vloot in stand te houden en bij voorkeur uit te breiden is er nood aan een adequaat staatssteunbeleid. De huidige richtsnoeren zeevervoer moeten daarvan de basis blijven vormen. Dit stelt hen in de mogelijkheid om het beleid positief te beïnvloeden want Europa heeft enkel vat op schepen die onder Europese vlag varen : toezicht op arbeidsomstandigheden en veiligheid, een kwalitatief hoogwaardige en milieuvriendelijke vloot en versterking van de maritieme cluster. Door de richtsnoeren verder te zetten versterk je het positieve effect van de scheepvaart op de Belgische economie.


Knipsel
    • Blijf geïnformeerd

    • Schrijf u in voor de nieuwsbrief